Dental İmplant

Dental Implant Nedir?

Diş implantları diş kaybı olan bölgelerde diş kökünün yerini tutan genellikle titanyumdan üretilen vidalardır. İmplantlar, doğal dişlerinize uyacak şekilde yapılmış sabit veya çıkarılabilir yapay dişler için güçlü bir temel sağlar. Bir başka deyişle diş implantı, takma diş veya köprü gibi diş protezlerini desteklemek için ağzınıza yapay olarak yerleştirilen yapay bir diş “kökü” dür.

1960’larda ilk üretilmeye başladığından beri üzerinde sürekli araştırmalar yapılan dolayısıyla sürekli bir gelişim içerisinde olan implant teknolojisinin bugün geldiği noktada %98 ’lik bir başarı oranı yakalanabilmiştir.

Dental İmplantların Avantajları Nelerdir?

Dental implantların birçok avantajı vardır:

Doğal Görünüm

Diş implantları kendi dişleriniz gibi görünür ve sizlere doğal diş hissi yaratır.

Biraz daha detaylandırmak gerekirse, görünüş ve his söz konusu olduğunda, diş implantları kendi dişinize en yakın tedavi seçeneğidir.

Akıcı konuşma

Uygun olmayan protezlerde, dişler ağız içinde kayabilir ve yanlış telaffuza sebebiyet verebilir. Dental implantlar, dişlerin kayabileceği endişesi olmadan konuşmanıza izin verir.

Mükemmel Yapay Diş Kökü

Bir dişi kaybettiğinizde, eskiden kökün bulunduğu yere implant uygulaması ile yandaki dişlere zarar verilmeden yeni bir diş yapılmasına olanak sağlanmış olunur.

Yemek Yeme Kolaylığı

Geleneksel takma dişler sıklıkla kayar ve çiğnemenin tadını almanızı zorlaştırır. Dental implantlar, doğal dişleriniz gibi işlev görür ve en sevdiğiniz yiyecekleri fazladan bir çaba veya acı hissetmeden keyifle yemenizi sağlar. Geleneksel takma dişlere sahip bir kişiden daha iyi ısırma kuvvetine izin verir.

Özgüven

Diş implantları gülümsemenizi geri verebilir ve kendiniz hakkında daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Ağız sağlığı

Diş implantları sayesinde köprülerde olduğu gibi komşu dişlerin formlarının küçültülmesi/değiştirilmesi gerekmez. Komşu dişler implantı destekleyecek şekilde değiştirilmediğinden, uzun süre kendi dişleriniz ağzınızda sağlıklı olarak kalmaya devam ederler. İmplantlar üzerlerine yerleştirilen doğal bir diş iskeleti görevi gören abutment/ dayanak ile, komşu dişe zarar vermeden yeni dişlere sahip olmanıza olanak sağlar. Bireysel implantlar ayrıca ağız hijyenini artırarak dişler arasında kolay erişim sağlar.

Uygunluk

Dental implantlar, protezlerin çıkarılmasında karşılaşılan rahatsızlıkların önüne geçer.

Diş İmplantları Hangi Durumlarda Kullanılabilir?

Tek Diş Eksikliği: İmplant tedavisi tek diş eksikliğinin görüldüğü durumlarda komşu sağlam dişlerin köprü uygulaması yapılması amacıyla kesilmesini önleyecek kalıcı bir çözüm sunar.

Çoklu Diş Eksikliği:

Birden fazla diş eksikliğinin görüldüğü durumlarda ise yine çoklu implant uygulamaları ile implant destekli köprüler en iyi çözüm olacaktır.

Bir diş bir implant destekli köprülerin yapılması sakıncalı bir durum oluşturmaktadır çünkü diş kendi içerisinde çok azda olsa hareket eden bir dayanaktır ancak implant ise tamamen hareketsiz bir dayanak olduğu için iki dayanak arasındaki bu hareket farkı kendi dişinizin zarar görmesine sebep olur.

Total Diş Eksikliği: Tamamen dişsiz ağızlarda kullanılan klasik yöntem olan total damak protezler, çiğneme kuvvetlerini protezin hemen altında yer alan diş eti vasıtasıyla kemiğe iletmektedir. Bu durumda diş etine gelen basınç zamanla altında yeralan kemiğin kaybına neden olabilmektedir.

Ayrıca total damak protezlerde belirli bir alışma periyoduna ihtiyaç duyulabilir ve bu periyot süresince protez ağızda bazı yaralara sebep olabilir. İmplant destekli hareketli ve sabit protezler ise daha etkin ve daha fonksiyonel bir çiğneme hareketi sağlayarak konforlu ve sorunsuz bir çözüm sağlar.

Dental İmplant Uygulaması Nasıl Yapılır?

Dental implantlar genellikle iki ayrı işlem sırasında takılır; ilki implantın kendisinin çene kemiğinize yerleştirilmesi, ikincisi ise birkaç ay sonra implant üzerine ölçü alınarak diş şeklindeki porselen protezin yerleştirmesidir.

İmplantlar, tek bir diş, birkaç diş veya tüm dişlerin eksik olduğu birçok durum için ideal çözümdür. Hiç dişi olmayan bireyler için bile, implantları kullanarak sabit bir diş restorasyonu yapmak mümkündür. Diş implantları her yaşta kullanılabilir.

Tedavi iyileşme süreci ne kadar?

Genellikle 3 ay içinde iyileşmesini tamamlamaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte günümüzde aynı gün protez yapılmasına olanak sağlayan implantlarda bulunmaktadır.

All on Four

All on four konsepti olarak bilinen teknik, tamamen dişsiz çeneye 4 adet implant yerleştirilmesi ile hastaya sabit protez yapımını ifade etmektedir. Kullanılacak implant sayısı ve implant uygulanacak bölge bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemi ile belirlenir.

Tercihen implant yapıldığı seans, hastaya geçici protezleri takılabilir. İmplant ve yumuşak doku iyileşmesi tamamlandıktan sonra yapılan protezler modifiye edilir veya hastaya yeni protezler planlanır.

All on four konsepti daha çok ileri cerrahi teknikleri uygulanması gereken vakalarda; bu tekniklerin başarısızlık riskini, maliyetini ve süreci uzatma gibi dezavantajlarını yaşamamak için veya anatomik oluşumların implant uygulamasını sınırlandırdığı vakalarda tavsiye edilir. Kısaca hastanın çenesine 6 adet implant yapılamadığı durumlarda tercih edilmelidir.

Sık Sorulan Sorular

Dental İmplant Tedavisi kimlere uygulanabilir?

Öncelikle Dental implantlar için yaş sınırı 18 yaş olmakla birlikte üst yaş sınırı yoktur. Dental implant uygulamalarında hastanın kalp, şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları dahi olsa, bunlar kontrol altına alındıktan sonra implant uygulanabilir. İmplant uygulaması için üst yaş sınırı yoktur yaşlılarda da uygulanabilir.

Dental İmplant Tedavisinde ağrılı mıdır?

Normal şartlar altında dental implant uygulaması sonrası hastaya ilaç reçete edilir. Bu ilaçlar kullanıldığında hastanın yaşamını etkileyecek bir ağrı görülmez. İmplantlar yerleştirildikten sonra uygulanan soğuk kompres ile bi kaç saate normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Dişlerim hemen çekilip implant yapılır mı?

Hastanın durumuna göre yani çekilen bölgede yeterli kemik varsa ve bölgede herhangi bir enfeksiyon yoksa diş çekilip dental implant hemen uygulanabilir.

İmplantların bakımı nasıl olmalı?

Dental implantların diğer doğal dişlerden farklı değildir. Burada tıpkı doğal dişlerinize baktığımız gibi fırçalamalı ve 6 ayda bir düzenli diş hekimine gitmeliyiz.

Dental İmplant tedavisinde Anestezi kullanılıyor mu?

Dental implant uygulamaları tüm dünyada lokal anestezi ile yapılan bir tedavidir. Genel anestezi gerektiren bir işlem değildir.

Dental İmplantların ömrü ne kadardır?

Dental implantların kendi doğal dişinizden bir farkı yoktur. Ağız hijyenine dikkat edildiği taktirde ömür boyu ağzınızda kalacaktır.

İmplantların iyileşme süreci nedir ve o sürede dişsiz kalacak mıyım?

Dental implant iki aşamalı bir tedavi olduğu için bu süre zarfında geçici dişleriniz yapılacaktır.

İmplantlarım sallanıyor ne yapmalıyım?

Kemikle doğru bir şekilde kaynamış olan implantın sallanması mümkün değildir. Ama bazı durumlarda implantın üstündeki vida gevşeyebilir ve size implantınız sallanıyormuş hissi verebilir. Bu durumlarda en kısa sürede hekiminize başvurmanız gerekir.

İmplant Tedavi sonrası normal hayatıma / işime hemen devam edebilir miyim?

Çok büyük bir bölge için implant uygulması yapılmıyor ise, ertesi gün işe gidebilir, günlük hayatınıza dönebilirsiniz.

Herhangi bir sorunuz var mı?

Hekime Sor

Randevu

Online Randevu

Telefon İle Randevu

Klinik Konumu